De Gouden Koets, het cadeau dat niemand wilde 8+
een voorstelling van Urban Myth i.s.m. Theater De Krakeling & STIP theaterproducties

Wat geef je een prinses die alles heeft? 
Prinses Wilhelmina, gespeeld door Birgit Schuurman, wordt op haar 18e tot Koningin der Nederlanden gekroond. Amsterdammers geven haar een gouden koets cadeau, met op de zijkant afbeeldingen van de geschiedenis van Nederland. Maar… de kroonprinses vindt al dat goud zó vreselijk ouderwets. Op de dag van haar kroning rijdt ze liever in een moderne Crème Calèche koets door de stad.

Voor haar kroning gaat de jonge kroonprinses incognito naar het paleis van het Paleis voor Volksvlijt, waar de Gouden Koets staat. Daar komt ze een jonge Amsterdammer tegen, vanuit Suriname in 1883 naar hier gehaald en tentoongesteld in het Nederlandse koloniale paviljoen van de wereldtentoonstelling in Amsterdam. Ze maakt kennis met een heel andere kijk op haar koningschap overzee. Wat vanzelfsprekend was, is dat ineens niet meer.  

Theatrale rondleiding & tentoonstelling in Amsterdam Museum
Naast de voorstelling die in De Krakeling en de theaters in het land te zien zal zijn, maakt Urban Myth ook theatrale rondleidingen voor het Amsterdam Museum. Op speelse wijze maken bezoekers kennis met de verschillende invalshoeken van het verhaal. Tijdens de rondleiding spelen de acteurs ook een aantal scènes uit de theatervoorstelling. De theatrale rondleidingen spelen in september en oktober 2021 in het Amsterdam Museum. 

De tentoonstelling in het museum toont bijzondere verhalen van de ontstaansgeschiedenis tot het gebruik van de Gouden Koets. In aanloop naar deze tentoonstelling staan op verschillende parken en pleinen in Nederland interactieve onderzoekinstallaties opgesteld. Hiermee worden voorbijgangers uitgenodigd om hun gedachten en opvattingen over de Gouden Koets te delen. lees meer

Samenwerking Urban Myth, Theater De Krakeling en STIP Theaterproducties
Dit is de derde keer dat de drie theaterpartners samenwerken. Eerder bundelden de drie-eenheid de krachten voor de familievoorstellingen Martin Luther King en Waarom is het stil in de stad? Martin Luther King werd beloond met De Gouden Krekel voor ‘meest indrukwekkende jeugdtheatervoorstelling’ 2019.  

Urban Myth kiest voor verhalen met nieuwe invalshoeken op onze Nederlandse geschiedenis. Verhalen die aanzetten tot nadenken over identiteit: Wie ben ik, wie is de ander? Wie zijn wij samen? Theater De Krakeling werkt sinds een aantal jaren intensief samen met Urban Myth. Daarmee biedt het theater een podium aan voorstellingen die uitnodigen tot gesprekken en waarin elke jonge Amsterdammer zich kan herkennen. Ook STIP theaterproducties, verantwoordelijk voor acquisitie en tourneeplanning, kiest met de samenwerking nadrukkelijk voor voorstellingen die een afspiegeling zijn van de actuele samenleving.

De Gouden Koets is een muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar. De voorstelling gaat in première op 8 oktober 2021 tijdens het Krakeling Festival.

gezelschap: Urban Myth, Theater De Krakeling en STIP Theaterproducties
regie: Jörgen Tjon A Fong
spel: Birgit Schuurman & andere speler (n.n.b.)
concept en idee: Jörgen Tjon A Fong

beeld: Koninklijke verzamelingen, Den Haag