Theater De Krakeling is hét theater dat voor 100% gericht is op een jong publiek. Hier geniet je samen met je familie, school, vrienden en vriendinnen van toptheatervoorstellingen.

Het streven van Theater De Krakeling is om een jong publiek (van 2 tot 18 jaar) uit heel Amsterdam en omstreken te laten zien dat theater je verrijkt. Even uit je comfortzone, weg uit je bekende dagelijkse leventje om ruimte te geven aan je verbeelding.  Theater brengt verwondering en vergroot je wereld!

In De Krakeling zijn zowel voorstellingen van bekende theatermakers als nieuwe, veelbelovende theatertalenten te zien. Theatergroepen uit binnen- en buitenland spelen voorstellingen speciaal gericht op kinderen / jongeren

De theaterzaal heeft een open karakter: doordat er geen podium is zit je als publiek dicht op de acteurs. De foyer is voor en na de voorstelling open voor een drankje, verjaardagsfeest of workshop. De foyer, theaterzaal en workshopruimtes van Theater De Krakeling zijn ook af te huren en zijn geschikt voor vele gelegenheden. 

Wat doen wij?

In Theater De Krakeling spelen voorstellingen voor de jeugd variërend in de leeftijd van twee tot en met achttien jaar, voorstellingen voor zowel vrij publiek als voor scholen. Alle genres komen aan bod: toneel, dans, mime, muziektheater, poppen- en objecttheater, multimedia en beeldend theater.

Werkveld
Theater De Krakeling is het expertisecentrum van het jeugdtheaterveld en maakt deel uit van Stichting Jeugdtheater Amsterdam. Deze stichting streeft naar een programmering van de beste jeugdtheatervoorstellingen en richt zich op bezoekers uit Amsterdam en omstreken. De stichting richt zich op:
- Programmering van jeugd- en jongerenvoorstellingen in Theater De Krakeling en op locatie.
- Theatereducatie voor zowel basis- als middelbare scholen.
- Maatschappelijke betrokkenheid door samenwerking met o.a. Stadspas, Voedselbank Cultuur, Theater na de Dam, de Voorleesexpress, Taaltrip.

Programmering
Theater De Krakeling programmeert naast zijn eigen theaterzaal ook voorstellingen op locatie op diverse buitenlocaties. Er zijn door het jaar heen diverse festivals zoals het NTF Jong, de jeugdtheatereditie van het Nederlands Theaterfestival, het Pop Arts Festival (samen met Theater Bellevue en De Brakke Grond) en Denkstation, een festival waar theater en filosofie samenkomen. Sinds 2018 is er het tweejaarlijkse Krakeling Festival waarin de top van het nationale en internationale jeugdtheater te zien is.

Voor professionals

Expertisecentrum
Theater De Krakeling is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een toonaangevend podium voor jeugdtheater in Nederland, enig in zijn soort, met ruimte voor jong talent én gevestigde namen, met een uitgebalanceerde programmering voor de jeugd. Theater De Krakeling heeft zich ontwikkeld tot expertisecentrum van het jeugdtheater in Nederland. Dit maakt dat wij er zijn voor alle professionals in de (jeugd) theatersector. In De Krakeling komen professionals bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen. Wij zijn het kloppend hart van de markt waar het publiek en makers elkaar ontmoeten.

Jeugdtheaterdag en Jeugdtheaterfonds
Speciaal voor theaterprofessionals organiseert De Krakeling op de laatste dag van Nederlands Theater Festival de Jeugdtheaterdag. Vast onderdeel van het programma is de uitreiking van de Zilveren Krekel. Ook pitchen jonge talentvolle theatermakers deze dag hun voorstelling aan een publiek van theatermakers, programmeurs en acteurs. Het publiek brengt zijn stem uit en de winnende theatermaker(s) ontvangt een bedrag uit het Jeugdtheaterfonds van STIP theaterproducties. Tijdens de Jeugdtheaterdag wordt traditiegetrouw de Staat van het Jeugdtheater uitgesproken door een jeugdtheatermaker.

ASSITEJ
De internationale ambities van de podiumkunsten voor jeugd en jongeren in Nederland hebben een officieel gezicht door het Nederlands lidmaatschap van Assitej. Assitej staat voor Association Internationale du Théâtre pour l’Enfance et la Jeunesse. Assitej verbindt theaters, organisaties en individuen die zich richten op podiumkunsten voor kinderen en jongeren, van over de hele wereld, met elkaar. Directeur Kees Blijleven is bestuursvoorzitter van Assitej.

beeld: Jean van Lingen

Maatschappelijk

VoorleesExpress

De VoorleesExpressAmsterdam is van grote waarde voor de taalontwikkeling en het leesplezier van kinderen met een taalachterstand. In dit traject lezen vrijwilligers twintig weken lang voor aan kinderen in hun eigen huiselijke omgeving. De Krakeling versterkt de Voorleesexpress door de voorlezers en hun voorleesgezinnen een speciale selectie jeugdtheatervoorstellingen aan te bieden. Deze voorstellingen zijn gebaseerd op een boek of thema, en zijn voor een klein bedrag te bezoeken.

Het plan is ontstaan vanuit de visie dat taal niet alleen zit in lezen en schrijven, maar ook in theater en spel. Theater en spel kunnen het plezier in taal en vooral ook het voorstellingsvermogen vergroten. Taal komt tot leven in het theater! lees meer

Voedselbank
Het ontbreekt cliënten van de voedselbank vaak aan de middelen voor kunst en cultuur. Met Voedselbank Cultuur krijgen zij gratis toegang tot een groot aantal theaters en musea. Ook Theater de Krakeling biedt klanten van de voedselbank gratis toegangskaarten aan met de Voedselbank Cultuurpas.

Voedselbank Nederland hierover: "Onze eerste en belangrijkste taak is uiteraard het verstrekken van voedsel aan mensen die te weinig geld hebben om in hun levensbehoefte te voorzien. Maar het is leuk om deze mensen ook eens iets extra’s te bieden. Het doorbreken van het culturele isolement door het aanbieden van gratis theater- en/of museumbezoek, met name van kinderen, spreekt ons aan.”

Stadspas

De Stadspas is een initiatief van de Gemeente Amsterdam. De pas heeft als doel om alle Amsterdammers zo veel mogelijk te laten deelnemen aan culturele, recreatieve en sportieve activiteiten in de stad. De Stadspas is voor Amsterdammers die (tijdelijk) een laag inkomen of een AOW-uitkering hebben en is gratis.

Stadspassers kunnen voor €10,00 de zg. rittenkaart aanschaffen aan de kassa van De Krakeling. Hiermee kunnen zij 3 voorstellingen bezoeken samen met een kind. Lees meer hierover in de Stadspas Kidsgids.

Naschoolse opvang
Om theaterbezoek van jongs af aan te stimuleren ontvangen kinderen en begeleiders van kinderdagverblijven, naschoolse en buitenschoolse opvangcentra korting en betalen een speciale prijs.

Geschiedenis

Dankzij de tomeloze energie van grondlegster Hans Snoek wordt in 1978 De Krakeling opgericht. De Krakeling biedt een centrale vaste plek waar één keer per week jeugdtheater te zien is. Het theater krijgt haar huis in De Turnhallen op de Nieuwe Passeerdersstraat nr. 1 waar tot dan toe twee turnverenigingen verbleven. De grote gymzaal wordt omgebouwd tot theaterzaal, een hal voor de jassen en een foyer, de fietsenstalling tot kassa. Het monumentale pand krijgt de naam De Krakeling vanwege symbolische betekenis van de Krakeling - lemniscaat vorm: van buiten naar binnen. Leuke bijkomstigheid is dat het pand grensde aan de Koekjesbrug.

In de loop van de jaren kreeg het gebouw te maken met ernstige verzakkingen als gevolg van een aangetaste fundering. De theatervloer verzakte mee zodat ingrijpen noodzakelijk werd. Voor De Krakeling zelf was dat te kostbaar, waarna ze naar elders uitweek. Bovendien werd de locatie in het centrum van Amsterdam steeds moeilijker te bereiken vanwege aangescherpte verkeersmaatregelen van de gemeente Amsterdam. Meer over het de geschiedenis van het gebouw vind je op de website van Bureau Monumenten van Gemeente Amsterdam. 

Vanaf 1 juli 2020 is Theater De Krakeling gevestigd op de Pazzanistraat 15 op het terrein van de voormalige Westergasfabriek.