Toneel, dans, mime, muziektheater, multimedia, poppentheater en beeldende kunst. Van nieuw talent tot gevestigde makers. En dat allemaal gericht op de jeugd.

Het doel van Theater De Krakeling: dat alle kinderen de kans krijgen hun wereld te vergroten met theater. In onze theaterzaal of op locatie.

Wat we doen

Stichting Jeugdtheater Amsterdam
Theater De Krakeling is onderdeel van Stichting Jeugdtheater Amsterdam. Deze stichting richt zich op:
-De programmering van jeugd- en jongerenvoorstellingen in Theater De Krakeling en op locatie.
-Theatereducatie voor basisscholen en middelbare scholen.
-Maatschappelijke betrokkenheid door samen te werken met onder andere Stadspas, Voedselbank Cultuur, Theater na de Dam, de Voorleesexpress en Taaltrip.

Programmering en festivals
Theater De Krakeling presenteert wekelijks voorstellingen in eigen huis en verzorgt de programmering van verschillende festivals en voorstellingen op locatie. 
-NTF Jong, de jeugdtheatereditie van het Nederlands Theaterfestival,
-Pop Arts Festival(samen met Theater Bellevue en De Brakke Grond)  
-Denkstation, een festival waar theater en filosofie samenkomen.
-Krakeling Festival  (sinds 2018) waarin de top van het nationale en internationale jeugdtheater te zien is. 
-City of Wesopa programmering jeugd sinds 2021.  

Voor theatermakers

Expertisecentrum
De Krakeling is het kloppend hart van het jeugdtheater, waar publiek en makers elkaar ontmoeten en professionals samenkomen om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen. Daarmee zijn wij uitgegroeid tot het expertisecentrum waar jong talent en gevestigde makers van elkaar kunnen leren en elkaar inspireren.

Uitreiking de Zilveren Krekel en jeugdtheatergala
Speciaal voor theatermakers en andere professionals organiseert De Krakeling op de laatste dag van het Nederlands Theater Festival het Jeugdtheater gala. Vast onderdeel van het programma is de uitreiking van de Zilveren Krekel. Tijdens de Jeugdtheaterdag wordt traditiegetrouw de Staat van het Jeugdtheater uitgesproken door een jeugdtheatermaker.

Lidmaatschap ASSITEJ
De internationale ambities van de podiumkunsten voor kinderen en jongeren in Nederland hebben een officieel gezicht door het Nederlands lidmaatschap van Assitej. Assitej staat voor Association Internationale du Théâtre pour l’Enfance et la Jeunesse. Assitej verbindt theaters, organisaties en individuen wereldwijd die zich richten op podiumkunsten voor kinderen en jongeren. Kees Blijleven is bestuursvoorzitter van Assitej.

foto: Jean van Lingen

Maatschappelijke projecten

VoorleesExpress
De VoorleesExpressAmsterdam is van grote waarde voor de taalontwikkeling en het leesplezier van kinderen met een taalachterstand. In dit traject lezen vrijwilligers twintig weken lang voor aan kinderen in hun eigen omgeving.

De Krakeling biedt deze voorlezers en hun voorleesgezinnen een speciale selectie jeugdtheatervoorstellingen aan. Alle voorstellingen zijn gebaseerd op een boek of thema, en zijn voor een klein bedrag te bezoeken. Theater en spel kunnen het plezier in taal en vooral ook het voorstellingsvermogen vergroten. Taal komt tot leven in het theater. lees meer

Voedselbank cultuur
Met de Voedselbank Cultuurpas krijgen gebruikers van de Voedselbank gratis toegang tot een groot aantal theaters en musea. Zo ook tot Theater De Krakeling.

Voedselbank Nederland: ‘Onze eerste en belangrijkste taak is uiteraard het verstrekken van voedsel aan mensen die te weinig geld hebben om in hun levensbehoefte te voorzien. Maar het is leuk om deze mensen ook eens iets extra’s te bieden. Het doorbreken van het culturele isolement door het aanbieden van gratis theater- en museumbezoek, met name aan kinderen, spreekt ons aan.’

Stadspas
Met de gratis Stadspas van de Gemeente Amsterdam kunnen ook Amsterdammers die minder te besteden hebben, gratis deelnemen aan culturele, recreatieve en sportieve activiteiten in de stad. Stadspassers kunnen voor €10,00 een rittenkaart aanschaffen aan de kassa van De Krakeling. Hiermee kunnen zij samen met een kind drie voorstellingen bezoeken. In de Stadspas Kidsgids lees je hier meer over. 

Naschoolse opvang
Om theaterbezoek van jongs af aan te stimuleren, ontvangen kinderen en begeleiders van kinderdagverblijven, naschoolse en buitenschoolse opvangcentra korting op theaterbezoek bij De Krakeling.

Geschiedenis

Hans Snoek
Dankzij de tomeloze energie van grondlegster Hans Snoek werd in 1978 De Krakeling opgericht: een centrale vaste plek waar één keer per week jeugdtheater te zien was. Aan deze inspirerende, veelzijdige vrouw hebben we een speciale pagina gewijd. Onze theaterzaal op Westergas draagt haar naam: De Hans Snoek Zaal. Lees meer

Jeugdtheater De Krakeling werd bij oprichting gehuisvest in De Turnhallen op de Nieuwe Passeerdersstraat 1, waar tot dan toe twee turnverenigingen gevestigd waren. De grote gymzaal werd omgebouwd tot theaterzaal, een hal voor de jassen, een foyer, een fietsenstalling en een kassa.

Het monumentale pand kreeg de naam De Krakeling vanwege de symbolische betekenis van de lemniscaatvorm: van buiten naar binnen. En wist je dat het pand ook nog eens grensde aan de Koekjesbrug? 

De Krakeling maakt bij veel Amsterdammers deel uit van hun jeugdherinneringen: scholen organiseerden er toneelstukken- en musicals, veel Amsterdamse kinderen bezochten het theater met hun familie. Meer weten over de geschiedenis van het voormalige gebouw? Kijk dan op de website Amsterdamopdekaart

Verhuizing naar Cultuurpark Westergas
Sinds 1 juli 2020 is Theater De Krakeling gevestigd aan de Pazzanistraat 15, op het voormalige Westergasfabriekterrein. Het oude pand voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. Ook op onze nieuwe locatie maken jonge Amsterdammers weer herinneringen voor het leven. Als creatieve broedplaats tussen het groen is Cultuurpark Westergas de perfecte plek voor hét leukste theater voor de jeugd.

foto: Jac de Nijs