Theater De Krakeling is hét theater in Amsterdam waar je met de hele familie kunt genieten van topvoorstellingen. We programmeren veel voorstellingen voor scholen en geven daarbij theaterlessen op school. Ook op jouw school waarschijnlijk.

Maar; nu de deuren van het theater gesloten moeten blijven, we geen voorstellingen kunnen tonen en ook de scholen dicht zijn; brengen wij de verbeelding graag bij jullie in de woonkamer!

Theateraanbod Primair Onderwijs 2020/2021

​Met de klas naar het theater
Bij elk voorstellingsbezoek in schoolverband organiseren we omkaderende lessen en workshops (op school) zodat een voorstelling mag en kan beklijven. Met deze omkaderende educatie bieden we de leerlingen verdieping vanuit de thema’s uit de voorstelling die zij bezoeken. Hierbij staat kennnismaken met theater, stimuleren van verbeeldingskracht, fantasie en spelplezier centraal. Elke voorstelling heeft een uniek, passend educatieprogramma. Alle lessen en workshops worden ontwikkeld met theatermakers en educatief medewerkers en worden gegeven door gediplomeerde theater- en dansdocenten. In de lessen ervaren de leerlingen hoe het is om zelf toneel te spelen, te presenteren, te kijken, te luisteren naar elkaar en hierop te reflecteren.

Bekijk hier het voorstellingsaanbod 2020 2021 voor het basisonderwijs.

Basisonderwijs lesbrieven voor thuis

Onze lesbrieven staan boordevol Krakeling theateropdrachten, voorstellingen en ander leuks. Voor elke klas hebben we, samen met onze theaterdocenten en de jeugdtheatergezelschappen een programma samengesteld. Ze prikkelen je fantasie, laten je anders naar de wereld om je heen kijken en zijn ook nog eens ontzettend educatief. Voor alle oefeningen geldt: doe ze zolang en zo vaak als je ze leuk vind.

We hopen jullie natuurlijk snel weer live te zien in ons theater of op school. Tot die tijd: veel plezier met deze KrakelingThuis lesbrieven boordevol leuks!

Voortgezet onderwijs lesbrieven voor thuis

Veel voorstellingen van Theater De Krakeling, waaronder De Toneelmakerij zijn te vinden op Theaterflix. En ook andere theater- en dansgezelschappen plaatsen registraties van voorstellingen online. Hieronder een aantal kijktips (met opdrachten).

Onderbouw tip: Guerrilla 12+

Als je naar een voorstelling kijkt kun je natuurlijk letten op het verhaal, dat doe je vaak automatisch. Maar er is nog zoveel meer te zien! Kijk bijvoorbeeld naar de voorstelling Guerrilla van Danstheater AYA / DOX met deze opdrachten ernaast. Let op! In het theater is er geen goed of fout. Het gaat om wat jij hebt gezien.

Bovenbouw tip: Lear 15+

In deze voorstelling Lear worden kinderen verstoten door hun vader en vaders door hun kinderen. Je zou kunnen stellen dat de personages niet bij de ideale familieleden terecht zijn gekomen. Iedereen heeft goede en slechte eigenschappen, jouw vader ook. Stel je voor dat je een nieuwe vader kon ontwerpen, een perfecte vader.

Theateraanbod 2019/2020

​Theater is live. Er is een directe wisselwerking tussen publiek en spelers. Als een kind naar het theater gaat, maakt het iets mee dat het zelf nog niet heeft meegemaakt. Tegelijkertijd is er herkenning.

Theater laat kinderen en jongeren op een andere manier naar zichzelf, de ander en de wereld om zich heen kijken. Dit ervaren op een jonge leeftijd verrijkt de persoonlijke ontwikkeling. Je wordt er een beetje rijker, blijer en gelukkiger van :-)

Uitgelicht

Nu in Theater De Krakeling