• Theatergroep BlackBirds | Dalton Jansen
 • Genre Danstheater
 • Duur 60 minuten
 • Leeftijd 12+

Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú?

Echte vrijheid, hoe ziet dat eruit? De prijswinnende choreograaf en danser Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij, maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden, daar in de buitenwereld? Dalton verbeeldt de moeilijke weg naar volwassenheid van jongeren die niet thuis kunnen wonen. 

Wegens succes is de voorstelling Birds terug in de theaters. In deze 12+ voorstelling vol dans, spoken word en muziek word je meegezogen in de belevingswereld van een jongere die woont in een jeugdzorginstelling. Hierbij komen vragen langs als; Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jou?

"Birds is confronterend, intelligent en intens. Het maakt grote vragen en dilemma’s in de jeugdzorg begrijpelijk. Er is geen goed of fout, maar er is goed én fout." – Aimee Heijdenrijk, directeur Stichting Pameijer.

Dalton wil met Birds laten zien dat het kan: je uit een benarde situatie vechten, al is het niet makkelijk. “Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: "dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Door middel van de voorstelling Birds kan ik het nog meer bespreekbaar maken en geef ik de  jongeren in een jeugdzorginstelling een stem."

Volkskrant: "Eenzaamheid is een goede plek om te bezoeken, een slechte plaats om te verblijven. Birds vat dit krachtig samen." ★★★★☆

In Birds vertaalt Dalton de verhalen van de jongeren met wie hij sprak naar een caleidoscopische mix van disciplines, die uitdaagt tot reflectie. Hoe ga jij om met tegenslag? Durf je te dromen? Sla jij je vleugels uit, in de hoop dat je kunt vliegen?

Prijzen Birds
Dalton maakte met Birds zijn eerste avondvullende voorstelling bij DOX in 2022. Hiermee won hij in datzelfde jaar de Zilveren Krekel in de categorie "meest indrukwekkende productie". "De vogels buiten zijn voor hem de vrijheid, hierbinnen kan de jongen geen kant op. Birds opent voor ons de deur naar zijn binnenwereld, letterlijk en figuurlijk. Zijn verdriet, woede en wanhoop worden weliswaar sierlijk gespiegeld in de bewegingen van de dansers, maar Birds is vooral rauw en recht voor je raap", aldus de Jury. Ook ontving de choreograaf tijdens de 25e jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen de Jonge Zwaan (’22) voor "de meest indrukwekkende jeugddansproductie". Uit het juryrapport: Dalton Jansen heeft het maatschappelijk actuele en voor hemzelf zeer persoonlijke thema van langdurig verblijf in jeugdzorg verwerkt tot een indringende voorstelling, waarin dans en acteren gelijkwaardig en wederzijds aanvullend zijn. Tekst, choreografie en vormgeving zijn krachtig, beeldend en schrijnend.

Wie is Dalton Jansen?
Danser en choreograaf Dalton Jansen (Rotterdam, 1993) studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hip hop en contemporary dance. In 2021 richtte hij zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS op. Naast de prijzen voor Birds, ontving hij ook de BNG Dansprijs (‘21), de Prijs van de Nederlandse Dansdagen (’21), de DOX Award (’21) en stimuleringsprijs NEXT (’22). De laatste jaren onderzocht hij – in het kader van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten – zijn eigen dansvocabulaire onder de vleugels van Conny Janssen Danst, DOX en Productiehuis Theater Rotterdam (TR).

Deze voorstelling wordt naast 'los' publiek ook bezocht door jongeren die De Krakeling vanuit school bezoeken. Dit geeft de voorstelling extra dynamiek. De interactie tussen de spelers en het publiek maakt de voorstelling tot een extra interessante theaterbeleving!

wijzijndox.nl

Credits

 • Theatergroep BlackBirds | Dalton Jansen
 • Concept: Dalton Jansen
 • Choreografie: Dalton Jansen i.s.m. Rúben Garcia Arabit, Jefta Tanate en in cocreatie met performers
 • Eindregie: Anne Maike Mertens
 • Tekstbijdrage: Bart van den Donker, Leandro Ceder, Dalton Jansen, Anne Maike Mertens en in cocreatie met performers
 • Dans en spel: Tuan Tran, Youri Peters en Joenoes Polnaija
 • Muziek: Winterdagen
 • Lichtontwerp: Jasper Nijholt
 • Kostuumontwerp: Odair Pereira en Melitia Grace Wiebers
 • Artistieke coaching: Timothy de Gilde & Hildegard Draaijer
 • Coproductie: Stichting BlackBirds met DOX, Productiehuis Theater Rotterdam & Nineties productions
 • Met dank aan: Yousri Benriad, Patricia Furtado, Lili Mercera, Jary Dekkers van stichting Pameijer
 • Scenefoto's Amanda Harput

Uitgelicht