• Theatergroep Het Laagland
  • Genre Theater
  • Duur 75 minuten
  • Leeftijd 14+

Een trans zoon en zijn moeder samen op de vloer in een theaterdocumentaire.

Centraal staat zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als moeder. Welke impact heeft ‘worden wie je bent’ op een gezin? Met Zonder Ballen geeft een ontroerend en hilarisch eerlijk beeld.

In de voorstelling zien we een steeds helderder wordend kind en een moeder in verwarring, omdat ze zijn tempo amper kan bijbenen. Een theatrale mix van persoonlijke bespiegelingen, schrijnend grappige confrontaties en informatieve weetjes. Met ruimte voor alle misverstanden, zorgen en clichés, geeft deze voorstelling een openhartige en liefdevolle inkijk in de realiteit van een kind in transitie. Herkenbaar voor transkinderen en hun ouders, verrijkend voor alle nieuwsgierige jongeren en volwassenen.

De zoon heet Flip Zonne Zuijderland (1998) en hij is aankomend filmmaker en performer. De moeder is Inez Derksen (1967), artistiek directeur van Het Laagland. Sinds haar theateropleiding stond Inez niet meer zelf op het podium. De gevoelde urgentie om hun persoonlijke geschiedenis te delen, maakt dat Inez en Flip nu samen uit de coulissen komen. Dát vraagt zeker om ballen.

Deze jongerenvoorstelling vormt een mooie aanvulling op het programma van de Roze Filmdagen, van 10 t/m 20 maart te bezoeken bij onze overburen van Het Ketelhuis. Ook in Theater De Krakeling is een selectie van de films te zien.

SCENES
Liefdevol verhaal van een trans zoon en moeder.

GAYKRANT:
Een voorstelling die je onder de huid kruipt.

DE LIMBURGER:
Door hun persoonlijke verhaal te delen, raken Inez en Flip beslist een snaar bij andere ouders en jongeren die bezig zijn met gender en identiteit. Maar laat er geen twijfel over bestaan dat dit ook een universeel verhaal is dat veel ouders en (puber)kinderen herkennen. Uiteindelijk gaat het over mensen die worstelen met hun emoties.

hetlaagland.nl

Credits

  • Theatergroep Het Laagland
  • Concept, idee en spel Inez Derksen en Flip Zonne Zuijderland
  • Regie & dramaturgie Annelies van Wieringen
  • Beeld Milan Gies

Uitgelicht