• Theatergroep Theater De Krakeling i.h.k.v. Theater Na de Dam
  • Genre Theater
  • Leeftijd 8+

Een voorstelling over het ondanks alles blijven staan waar je voor staat. Zonder twijfel.

Tijdens Theater Na de Dam zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om 4 & 5 mei van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Op al die plekken in het land zijn we los van elkaar verbonden in hetzelfde ritueel. De Jongerenvoorstellingen zijn hier een wezenlijk onderdeel van. 

Jongeren uit Amsterdam verdiepten zich onder leiding van theatermaker Eva Benjamins in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Dat deed je gewoon.

“Ik heb het zelf altijd zo goed gehad, dus het is dan toch logisch dat je andere mensen ook dat gunt?” Op een stoffige, vergeten zolder komt langzaam een verhaal tevoorschijn. 8 jongeren komen terecht in het verhaal van Hans Snoek. Een verhaal over haar moed, de onderduikers op haar zolder, het kunstenaarsverzet, maar vooral over haar vanzelfsprekendheid om voor een ander klaar te staan. Dat deed je gewoon is een voorstelling over ondanks alles blijven staan waar je voor staat. Zonder twijfel. 

Herdenking 4 mei
Op 4 mei volgen we vanaf 19:45 via een groot scherm in Theater De Krakeling de herdenking op de Dam. Daarna begint de voorstelling. 

Kindertalkshow 5 mei
13:30 - 14:30 > voorafgaand aan de voorstelling Dat deed je gewoon
In de talkshow vertelt Salo Muller (88) hoe het was om een Joods kind te zijn tijdens de oorlog. De talkshow is gratis te bezoeken, reserveren is wel nodig, doe dat via deze link.

Vrijheidsmaaltijd 5 mei
16:30 > na afloop van de voorstelling Dat deed je gewoon
Schuif aan bij de vrijheidsmaaltijd en vier de vrijheid met je tafelgenoten en zelf meegebrachte gerechtjes. Wij zorgen voor soep en brood. Tijdens de maaltijd zijn er diverse theatrale intermezzo's en een (muzikale) scene uit de voorstellingTheater na de Dam. Kaarten zijn €2,50 p.p. Bestel kaarten 

Credits

  • Theatergroep Theater De Krakeling i.h.k.v. Theater Na de Dam
  • Regie Eva Benjamins
  • Regie-assistentie Femke Posthouwer, Maud van den Esschert
  • Spel Arya Montazer, Azra Kara, Denis Berdnik, Kik van Wetten, Lilly-Ann Groen, Noumidia Taouss, Sytze de Koning, Zeno van Alberda

Ook leuk