Sjako de meesterdief is een muzikale ‘kruip-door-sluip-door' voorstelling van De Toneelmakerij en Theater De Krakeling. De voorstelling wordt opgevoerd in het klaslokaal voor kinderen van Amsterdamse basisscholen en in het theater. Een stukje Amsterdamse geschiedenis met het tot de verbeelding sprekende verhaal over Jacob Muller - alias Sjako - die echt heeft bestaan. Van de tekst van de voorstelling is een boek gemaakt. 

Sjako leefde in de achttiende eeuw in Amsterdam en was een bekende dief, na zijn dood kreeg hij een Robin Hood-achtige status. Hij stal alleen van de rijken en deelde de buit gul met zijn makkers. Hij was een meestervermommer en een meesterontsnapper en leidde zijn zwarte bende in een wit roverspak en hield bij zijn arrestatie zijn kaken stevig op elkaar.

Een gevelsteen op de Elandsgracht 73 herinnert aan zijn fort, dat daar ooit stond. Het Amsterdam Museum stelt zijn inbrekersspullen ten toon.

Van het verhaal van de voorstelling is een spannend voorleesboek gemaakt: Sjako de Meesterboef. De tekst is geschreven door Lot Houtepen, de illustraties zijn van Richard Kofi en Tiara Alifa Putri Pratomoaji. Het boek is voor €13,50 (incl verzendkosten) te bestellen bij Theater De Krakeling. Log hiervoor in in je account en zorg dat je adres is ingevuld zodat het boek naar je opgestuurd kan worden. Het boek is ook aan de kassa te koop. 

Bestel het boek Sjako de Meesterboef
Credits voorstelling
Regie, tekst boek en voorstelling: Lot Houtepen
illustraties boek: Richard Kofi, Tiara Alifa Putri Pratomoaji
muziek: Lot Houtepen en Daan van West
dramaturgie: Nina van Tongeren
coaching: Timothy de Gilde 
kostuums: Sabine Staartjes
spel: Mira van der Lubbe en Tommie Kinneging

toneelmakerij.nl