• Theatergroep Urban Myth / De Krakeling / STIP theaterproducties
  • Genre Theater
  • Duur 60 minuten
  • Leeftijd 8+

Muziektheatervoorstelling met Birgit Schuurman en Urvin Monte

Wat geef je een prinses die alles heeft? 
Prinses Wilhelmina wordt op haar 18e tot Koningin der Nederlanden gekroond. De Amsterdammers geven haar een gouden koets cadeau, met op de zijkant afbeeldingen van de geschiedenis van Nederland. Maar… de prinses vindt al dat goud zó vreselijk ouderwets. Op de dag van haar kroning rijdt ze liever in een moderne Crème Calèche koets door de stad. Iedereen komt kijken, ook Kwadjo.

Kwadjo is een gewone jongen. Nou ja, dat vindt hij zelf. Maar niet lang geleden kwamen er veel meer mensen naar hém kijken en wijzen dan naar prinses Wilhelmina. Wel een paar miljoen. Samen met andere mensen uit Suriname werd hij tentoongesteld in 1883 in het Nederlandse koloniale paviljoen van de wereldtentoonstelling in Amsterdam. Nu woont hij niet meer in een tentoonstelling. Toch kijkt iedereen nog naar hem en soms wijzen ze hem na.

Op een dag ontmoeten Kwadjo en kroonprinses Wilhelmina elkaar, in het Paleis voor Volksvlijt, waar de Gouden Koets staat. Op de linkerzijkant staat een schildering met tussen de zwarte mensen, een jongetje, hij lijkt op Kwadjo. Op een troon zit een witte, jonge vrouw, ze lijkt op Wilhelmina. Kwadjo vraagt de jonge kroonprinses. “Waarom word jij koningin van plekken ver weg waar je nog nooit geweest bent?” Wilhelmina weet niet wat ze van al Kwadjo’s vragen moet denken. Ze raakt overvallen door twijfels. Toch is een ding zeker, Wilhelmina wordt koningin. De geschiedenis is geschreven, die kun je niet veranderen. Maar de toekomst wel. Als je maar durft.

De Tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum
Van vrijdag 18 juni 2021 tot en met 27 februari 2022 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets te zien.  Voor het eerst sinds de grote restauratie die in 2015 begon, kunnen bezoekers de koets van heel dichtbij bekijken. Hij staat opgesteld in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. In zes museumzalen rondom de binnenplaats geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, Oranjesnuisterijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers ook uit hun opvattingen over de Gouden Koets te delen.

Theatrale rondleiding & tentoonstelling in Amsterdam Museum
Naast de voorstelling die in De Krakeling en de theaters in het land te zien zal zijn, maakt Urban Myth ook theatrale rondleidingen voor het Amsterdam Museum. Op speelse wijze maken bezoekers kennis met de verschillende invalshoeken van het verhaal. Tijdens de rondleiding spelen de acteurs ook een aantal scènes uit de theatervoorstelling. De theatrale rondleidingen spelen in september en oktober 2021 in het Amsterdam Museum. 

Samenwerking Urban Myth, Theater De Krakeling en STIP Theaterproducties
Dit is de derde keer dat de drie theaterpartners samenwerken. Eerder bundelden de drie-eenheid de krachten voor de familievoorstellingen Martin Luther King en Waarom is het stil in de stad? Martin Luther King werd beloond met De Gouden Krekel voor ‘meest indrukwekkende jeugdtheatervoorstelling’ 2019.  

De Gouden Koets is een muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar. De voorstelling gaat in première op 8 oktober 2021 tijdens het Krakeling Festival.

urbanmyth.nl
STIPtheaterproducties

Credits

  • Theatergroep Urban Myth / De Krakeling / STIP theaterproducties
  • Regie Jörgen Tjon A Fong
  • Spel Birgit Schuurman, Urvin Monte
  • Concept en idee Jörgen Tjon A Fong
  • Muziek Dennis Bordeaux
  • Beeld Richard Kofi

Uitgelicht