• Theatergroep De Toneelmakerij
  • Genre Theater
  • Duur 60 minuten
  • Leeftijd 12+

Levensecht en actueel

Nadia en Anna zijn vijftien en beste vriendinnen en onzeker over alles. Over hun uiterlijk, hun talenten en hun sociale contacten. Gewone pubers dus. En zoals alle vijftienjarigen, hebben ook Nadia en Anna een tijdrovend leven op internet. 

Nadia lijkt te veranderenen zich steeds kwader te maken over het onrecht dat de moslimgemeenschap wordt aangedaan. Ze voelt zich alleen met haar woede. Niemand weet dat ze in haar digitale zoektocht naar houvast in contact is gekomen met Brahim, een jongen uit het Kalifaat, die steeds meer vat op haar krijgt. Hij begrijpt haar eenzaamheid, haar verlangen naar gelijkheid, haar behoefte aan vrienden, aan broeders en zusters.

Als Nadia met een hoofddoek op school verschijnt, barst de bom. Het komt tot een openlijke confrontatie met haar beste vriendin. Anna verwijt haar niet zichzelf te zijn en raar, zelfs eng te doen. Nadia ziet dit als de bevestiging van haar vermoedens dat ze alleen geaccepteerd wordt als ze zich volledig aanpast. De discussies tussen Nadia en Anna bereiken een hoogtepunt wanneer Anna erop staat om bij een Skypeafspraak met Brahim te zijn. Ze sparen elkaar niet. Alles wordt op de proef gesteld, hun denkbeelden over jongens, seksualiteit, religie, hun liefde voor elkaar.

Met Nadia maakt regisseur Daniël van Klaveren opnieuw een voorstelling over radicalisering, dit keer vanuit het oogpunt van een meisje. Van Klaveren:
´Ik vind het belangrijk om onszelf af te blijven vragen waar radicalisering begint. We moeten dat gesprek blijven voeren, denk ik. Hoe wordt iemand in de woelige periode van de puberteit door extreme denkbeelden gegrepen? Waarom bieden deze beelden meer houvast dan het leven dat Nadia hier leidt? Waarnaar is ze nou werkelijk op zoek? Deze voorstelling gaat niet zozeer over de excessen of de eventuele uitkomst van radicalisering, maar over het begin. Waar en hoe worden de zaadjes geplant? En door wie eigenlijk?’ 

Het Krakeling Festival
Nadia is op 5 oktober te zien tijdens Het Krakeling Festival bij De Toneelmakerij. 

* * * * *

Een staaltje zeldzaam vertoond levensecht theater over een van de allerbelangrijkste onderwerpen van deze tijd.

Theaterkrant / Brechtje Zwanenveld

Credits

  • Theatergroep De Toneelmakerij
  • Tekst en regie Daniël van Klaveren
  • Spel Gonca Karasu, Elise van ’t Laar
  • Videodecor en kostuumontwerp Morgana Machado Marques
  • Dramaturgie Paulien Geerlings
  • Fotografie Sanne Peper en Bart Grietens

Uitgelicht