Amsterdam, ongeveer driehonderd jaar geleden. Zwaarbeladen en met bolle zeilen schuimen de schepen tot aan de Dam, vol schatten uit verre landen.
Op de kade staat een jongeman in een sjiek pak. Dat pak is gegapt, gejat, gepikt. Net zoals de pruik op zijn kop. Het is Sjako de meesterboef, hoe hij écht heet verklapt hij niet. Hij tuurt naar de volgeladen schepen. Als je het eerlijk zou delen, is er genoeg voor iedereen in Amsterdam. Maar eerlijk delen is er niet bij, ook niet in het Amsterdam van 1800. Daarom gaat Sjako het eerlijk stelen.
Bang om gepakt te worden is hij niet. Met telkens een andere naam, een ander pak, tientallen sluiproutes en een stad vol vrienden van overal vandaan is hij ongrijpbaar. Tot hij op een dag nét iets te veel pikt van nét de verkeerde: iemand die niet opgeeft totdat Sjako gepakt is.
Bezoekers met een Stadspas krijgen korting op alle voorstellingen tijdens de herfstvakantie. Lees meer.
Meer over Sjako
Jacob Muller, alias Sjako, heeft echt bestaan. Hij leefde in de achttiende eeuw in Amsterdam en was een bekende dief. Sjako kreeg na zijn dood een Robin Hood-achtige status. Hij stal alleen van de rijken en deelde gul met zijn makkers. Hij was een meestervermommer en een meesterontsnapper. Hij leidde zijn zwarte bende in een wit roverspak en hield bij zijn arrestatie zijn kaken stevig op elkaar.
Een gevelsteen op de Elandsgracht herinnert aan zijn fort, dat daar ooit stond. Het Amsterdam Museum stelt zijn inbrekersspullen ten toon.
Wil je het softcover prentenboek van Sjako de meesterboef thuis (voor)lezen?
Je kunt het boek met de tekst van Lot Houtepen en illustraties van Richard Kofi bestellen voor € 13,50, inclusief verzendkosten via deze link
Het boek is ook te koop aan de kassa van Theater De Krakeling.
Luister naar de liedjes uit Sjako de meesterboef:
Zestien zilveren lepeltjes
Sjako is niet lief
Afscheidslied Sjako